با پایان یافتن دوره فارغالتحصیلی دانشگاه، تعداد زیادی از فارغالتحصیلان وارد بازار کار میشوند که از مسیر شغلی آینده خود مطمئن نیستند. با داشتن تنوع در مسئولیتها و پروژههای روزمره، حقوق جذاب و یادگیری مداوم، حرفه مشاوره مطمئناً میتواند جذاب باشد. اما چه چیزی لازم است؟ ابتدا در نظر بگیرید که تعریف مشاور چیست. طبق دیکشنری آنلاین مریون وبستر، مشاور شخصی است که با پرداخت هزینهای به شرکتها مشاوره یا خدمات حرفهای میدهد. به نظر میرسد یک تعریف کاملاً ساده است. بااینحال، استفاده از این تعریف برای جستجوی کار میتواند تعریف ساده را به یک موضوع بسیار پیچیده تبدیل کند.
برای شروع، انواع مختلفی از مشاوره وجود دارد، ازجمله، مشاوره مدیریت، مشاور فناوری اطلاعات و مشاوره امور مالی و خرید. علاوه بر انواع بیشماری از مشاوره، نیاز به در نظر گرفتن اندازه شرکت مشاور برای عضویت نیز وجود دارد. دامنه آنها از شرکتهای کوچک با کمتر از ۵۰ نفر تا بزرگ که هزاران نفر کار میکنند، متفاوت است. بازهم، انتخاب در اینجا ناشی از آن چیزی است که متقاضی بهترین گزینه برای خود میداند. بااینحال، مهم نیست که یک شخص میخواهد به چه منطقه مشاورهای وارد شود یا میخواهد در چه شرکتی کار کند، چندین ویژگی اصلی وجود دارد که هر مشاور موفق باید داشته باشد: داشتن اعتمادبهنفس، شنونده خوب، تیم بودن بازیکن، بهراحتی اعتماد مشتری را کسب کنید، فروتنی از خود نشان دهید، مهارتهای ارتباطی خوبی داشته باشید و دانش تخصصی را به نمایش بگذارید.
در هنگام ملاقات با مشتری اعتمادبهنفس داشته باشید ، بااقتدار صحبت کنید. بهطور خاص، هنگام بحث در مورد موضوعات حساس مشتری، خود را تا آنجا که ممکن است با اطمینان نشان دهید و از اینکه در پاسخ خود نامشخص یا مطمئن باشید، خودداری کنید.
فروتنی را به نمایش بگذارید هنگام کار با ذینفعان، خودستایی و غرور نکنید. به یاد داشته باشید، افرادی که با آنها کار میکنید ممکن است وظیفهای را انجام داده باشند که اکنون وظیفه اصلاح یا بهبود آنها رادارید. همیشه به خاطر داشته باشید مشتری در این معادله ستاره است و وظیفه شما بهعنوان مشاور کمک به درخشش مشتری است.
شنونده خوبی باشید گوش دادن به آنچه مشتری بیان میکند و اینکه نیازها و مشکلاتش چیست، مفیدترین راه برای اطمینان از این است که شما قادر خواهید بود مشکل او را بهراحتی و یا در اسرع وقت حل کنید. تصور نکنید که حتی بعد از تحقیق یا اینکه قبلاً با همین مشکل برخورد کردهاید، همهچیز راجع به چالشها یا تجارت آنها میدانید. علاوه بر شنونده خوب، سؤالات مرتبط و باز را بپرسید. این به مشتری این امکان را میدهد تا متوجه شود شما به آنها گوش میدهید و در حال درک وضعیت فعلی آنها هستید.
یک تیم باشید ایجاد یک همکاری مشترک با همسالان و مشتریان برای ارائه یک مشاوره عالی ضروری است. همکاری خوب با دیگران نهتنها مهارتهای شمارا تقویت میکند، بلکه میتواند باعث رشد مشاوره شما شود.
مهارتهای ارتباطی خوبی داشته باشید مهارتهای ارتباطی هم شفاهی و هم کتبی است. توانایی سخنران خوب بودن به همان اندازه توانایی نوشتن ایمیل و سخنرانیهای واضح مهم است. ازآنجاکه مشاوران غالباً بهعنوان خبرگان موضوع در نظر گرفته میشوند، توانایی ارائه پیام بهصورت مکتوب یا بلند برای یک مشاور موفق بسیار مهم است.
توانایی نمایش دانش تخصصی را داشته باشید بازهم ایده یک متخصص موضوع (SME) مطرح میشود. مشتری شما (شرکت شما) را به استخدام خود درآورده است زیرا از شما انتظار دارند از تخصص بیشتری نسبت به تیمهای داخلی شرکتشان برخوردار باشید یا اینکه پهنای باند منابع یا زمان لازم برای حل مشکلات موجود را ندارند. در تمام تعاملات با مشتری خود اطمینان حاصل کنید که دانش تخصصی خود را به نمایش میگذارید. آموزش مداوم نیز برای حفظ جایگاه رقابتی ضروری است. شما همیشه باید مقالهها، وبلاگها، مقالههای سفید و غیره را بخوانید و با سایر متخصصان صنعت ارتباط برقرار کنید تا دانش مورد انتظار مشتری را یاد بگیرید و آن را حفظ کنید. علاوه بر این، مشاوران باید بتوانند از تئوری به تحقق برسند و به مشتریان خود نشان دهند که چگونه این راهحل را در محیط خود تکمیل و نگهداری کنند.
بهراحتی پرورش دهید و اعتماد مشتری را به دست آورید همه این مهارتها درنهایت منجر به این ویژگی نهایی در جلب اعتماد مشتری شما میشوند. اگر مشتری احساس اعتماد از شما بهعنوان مشاور نداشته باشد، تعامل شما موفقیتآمیز نخواهد بود. توانایی آرام کردن نگرانیها و نشان دادن ارزش برای پولی که مشتری میپردازد برای موفقیت در امر نامزدی و توانایی کسب درآمد آینده از این مشتری ضروری است. اگر مشاور حوزهای هستید که به آن علاقه دارید، به خاطر داشته باشید، صرفنظر از این رشته، اینیک کار مردم محور است و با داشتن و توسعه ویژگیهای کلیدی، میتوانید یک حرفه موفق، طولانی، پاداش و موفق داشته باشید.
انتهای مطلب/